NF Grunnkurs skred Alpint 25-27 Januar

Fjellsportinteresserte
Kurs, Skredkurs,
Brurskanken Turlag
Indre Helgeland (se kart)

NF GRUNNKURS SKRED ALPINT

DNT - Fjellsport Brurskanken vil arrangere skredkurs 25-27 januar.

Gjør de sikre veivalgene i fjellet!

Gjennom dette skredkurset oppnår du en grunnleggende forståelse av snøskred, vurdering av terreng, betydningen av den menneskelige faktor og andre forhold som påvirker skredfaren. Kurset fokuserer på turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd på vinterfjellet. Temaer vil være snø- og terrengvurderinger, orientering og kameratredning (sender/mottaker utstyr). Dette kurset er for skiløpere som ferdes der snøskred kan forekomme, som ved toppturer på ski og skikjøring utenfor løypene. Dette kurset er første steg i NF sin skredstige for alpin stil, og vil følge kursmalen til Norsk Fjellsportforum

DNT medlemmer vil bli prioritert.

Kursbeskrivelse og innhold

Kurset benytter situasjonsbestemt læring som tilnærming. Vi fokuserer på realistiske tursituasjoner og drøfter problemstillingene med å ferdes og å oppholde seg i et mulig skredfarlig terreng. For vurdering av veivalg og leirsteder legges hovedvekten på å bruke de objektive vurderingskriterier som finnes, samt gruppedynamikken i den gruppa hvor man er turdeltaker. 3x3 filtermetoden er grunnleggende metodikk gjennom kurset.

Hovedtema for kurset

Kjenne igjen skredfare gjennom kjennskap til vær, snøforhold, terreng og mennesket

Håndtere skredfare gjennom veivalg og adferd

Utføre kameratredning dersom uhellet er ute

Temaliste

Turplanlegging

Den menneskelige faktor i skredfaresammenheng

Terrengvurdering og klassifisering

Identifikasjon av alarmtegn

Stabilitetsvurdering

Bruk av skredvarsel, skredproblem og fareskalaen

Kameratredning

Veivalg, risikoreduserende adferd og tiltak i skredterreng (opp/ned)

Vi starter opp  fredag 25. januar kl. 10.00, i Steikvasselva ved Røssvatnet.

Avslutning søndag 27. januar ca. kl. 16:00

Generell informasjon

Kr 3 500,-. (medlemmer i Dnt).

Ikke-medlemstillegg kr 700.

Prisen inkluderer instruksjon, overnatting og måltider.

Forkunnskaper

Deltagerne skal ha gode ferdigheter på alpine turski (randonée), splittbrett eller telemarkski. Deltakerne må ha grunnferdigheter i vinterfriluftsliv når det gjelder bruk av ski, bekledning, mat og drikke og orientering om vinteren.

For å få maksimalt utbytte av kurset oppfordrer vi deltakerne til å se gjennom e-læringsmodulene i Snøskredskolen på Varsom.no   http://www.varsom.no/snoskredskolen/

Aldersgrense 18 år.

Kost og losji

Vi vil handle inn mat til felles måltider og matpakker.  Hvis noen har spesielle behov eller matallergier ber vi om å få beskjed om dette.  Eventuelt snacks medbringes av den enkelte.  Vi leier et hus med alle fasiliteter i Steikvasselva fra og med torsdag kveld.  Så det vil være mulig å møte opp kvelden før kurset starter.

Kart

Turkart Røssvatnet, kartblad 133N fra kartverket 1:50 000, alternativt Nordecas kartblad Mosjøen, varenr. 10117 eller Turkart Okstindan 1:50 000.

Skiutstyr

Ski som egner seg for nedkjøringer og med tilhørende feller (fjellski eller truger frarådes)

Turutstyr

Husk spesielt kart, kompass, førstehjelpsutstyr, vindsekk, snøbriller, termos, drikkeflaske, mat og dagstursekk.

Skredutsyr

Skredsøker, snøspade og søkestang er obligatorisk utstyr.

Brurskanken turlag har skredutstyr som leies for kr 300,-

Hvis du har snøsag og klinometerkompass så ta det gjerne med. Hvis du trenger å leie utstyr må du melde fra om dette ved påmelding og senest 14 dager innen kursstart.

Klær

Bekledning for vinterfjellet: blant annet vannavstøtende eller vanntett ytterbekledning, lue, vindvotter og votter, tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker, ekstra klesskift og gamasjer.

Ta også med klær til å bruke inne på overnattingsstedet.

Kontakinformasjon og vilkår

Har du spørsmål angående kurset, kart eller utstyr, ta kontakt med Arve Aakvik på tlf. 97660376 eller på e-post aakvik.arve@gmail.com

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT Fjellsport Brurskankens arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar.

Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. Våre turledere er godkjente gjennom DNTs egen turlederstandard. Kursledere, bre-, klatre- og skredinstruktører, er kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

NF Grunnkurs skred Alpint 25-27 Januar

NF GRUNNKURS SKRED ALPINT DNT - Fjellsport Brurskanken vil arrangere skredkurs 25-27 januar. Gjør de sikre veivalgene i fjellet! Gjennom dette skredkurset oppnår du en grunnleggende forståelse av snøskred, vurdering ...

Kontaktinformasjon:

Turleder: